maandag 28 mei 2012

Bliksemrace, zon & mist

Zaterdag : Dit weekend wilde we naar Hellevoetsluis. Helaas moest eerst nog "even" de keuken er nog in.
De kussens voor in de punt waren al klaar en eenmaal in de punt zag het er direct een stuk beter uit. De kombuis dus. De hele gasleiding moest vervangen worden voor een metrische variant. Helaas niet kunnen koken op het fornuis omdat we de slang vergeten waren. Gelukkig had ik nog wel eenpittertje in de bun zodat we toch iets konden opwarmen.

Het Corian blad op het raamwerk bevestigd samen met de spoelbak. De kraan sluit ik de volgende keer aan. Er moet ook immers een keer gezeild gaan worden. Het koelelement in de "koelbox" aangesloten en het verbruik in de gaten gehouden. De Danfoss compressor heeft zijn reputatie hoog te houden als zeer effici├źnte koeler, en daar bleek alles van waar. Wat een genot om 3 dagen lang ijs en ijskoude drankjes op dit hete pinksterweekend te nuttigen, ik heb zelfs de thermostaat op standje 1 moeten zetten want op stand 3 was de temperatuur 3 graden !! (standje 1 ongeveer 5 graden) Aanrader voor iedere zeiler!


Zondag : Het begon al erg warm en de kids waren al vroeg op. Lekker ontbeten en daarna snel de haven uit en de zeilen gehesen. Richting Hellevoet, want daar was de Bliksemrace aan de gang. Deze zeilrace voor platbodems en andere traditionele gaffelgetuigde schepen wordt vanuit Hellevoetsluis gevaren in het pinksterweekend en maakt deel uit van de opening van het watersportseizoen. Er nemen 40 tot 60 historische schepen aan deel.
Leuk gezicht hoor al die oude tjalken,botters,Sk├╗tsjes en aaken. Gezellige boel, de stad was afgeladen en we konden nog een mooi plekje bemachtigen aan de kaden in het oude centrum. S`avonds zijn  we door de draaibrug gegaan en hebben we overnacht in het nieuwe gedeelte achter de brug.Maandag werden we al weer vroeg getrakteerd op een flinke portie zon, snel het water op en om 11 uur verlieten we de haven. Heel vreemd wat we toen zagen:  een zeevlam op het Haringvliet welke van zee kwam.
Gelukkig is de boot uitgerust met radar en konden we onze weg al zeilend verder vervolgen. Voor het eerst de radar echt nodig gehad want het zicht was soms maar 20 meter. Bij Tiengemeenten was de mist vrijwel opgelost.Mooie dagen met genoeg wind en veel zon en...koude drankjes !

Volgende keer wil ik het fornuis aansluiten, de deksel van de koelkist isoleren de waterkraan aansluiten en bijbehorende afwerkzaamheden.

Geen opmerkingen: